AKTUALNOŚCI,  GRUPA TURKUSOWA

Twarożki smakowe

W ramach zajęć Jestem małym kucharzem prowadzonych w naszej grupie ostatnio
mieliśmy okazję zrobić smakowe twarożki. Na początku dowiedzieliśmy jakich
składników potrzebujemy i jakie są etapy robienia twarożków. Następnie
przystąpiliśmy do działania praktycznego. Po obowiązkowych czynnościach
higienicznych, założyły swoje fartuszki, a niektóre również wręcz fantazyjne nakrycia
głowy, i mając do dyspozycji biały ser, śmietanę, a także różne dodatki – szczypiorek,
ogórek, jabłko, sól i cukier – przygotowaliśmy swoje twarożki, pracując w trzech
zespołach. Jedne były na słodko: z jabłek i cukrem, a dwa solone: z dodatkiem
szczypiorka, czy ogórka.
Te niecodzienne zajęcia zakończyły się degustacją własnoręcznie przygotowanych
pyszności, które najlepiej smakują na kawałku świeżego chrupiącego pieczywa.
To był pyszny dzień.